بهره برداری از سیمرغ در بهمن پیشبینی دقیق آب و هوا و تحلیل زلزله شناسی
به گزارش می هاست ابررایانه سیمرغ در حوزه های هوش مصنوعی، کلان داده ها و اینترنت اشیا کاربرد دارد و زمینه پیشبینی هوا، تحلیل زمین شناسی، زلزله شناسی و تحلیل داده های ژنتیکی را بر بستر داده ها فراهم می آورد و طبق وعده وزارت ارتباطات، بهمن ماه به بهره برداری می رسد.
به گزارش می هاست به نقل از ایسنا، امروزه با عنایت به پیچیدگی مسائل علمی و صنعتی و حجم بالای محاسبات مورد نیاز، در اختیار داشتن ابررایانه های پرقدرت و بهره برداری بهینه از آنها، یکی از ابزارهای استیلای علمی و صنعتی کشورها و یکی از ستون های اصلی تولید دانش و پیشرفت در علوم و صنایع به حساب می آید.
بر این اساس جهت حضور در فهرست کشورهای دارنده فناوری های پیشرفته، نیاز اساسی به سامانه های پردازش فوق سریع و ابررایانه وجود داشت. از طرفی دیگر، ابررایانه کالایی استراتژیک و راهبردی به حساب می آید که مشمول تحریم های ظالمانه ضد کشورمان قرار گرفته و باید امکان پاسخگویی به نیازهای کشور در این عرصه فراهم گردد.
به پرقدرت ترین کامپیوتر ها در هر زمان ابررایانه گفته می شود که توان حل مسائل پیچیده علمی و صنعتی را با عنایت به قدرت محاسباتی و قدرت بالا دارند. توان محاسباتی ابررایانه ها هزاران بار بیشتر از توان محاسباتی کامپیوتر های معمول و متعارف است؛ بعنوان مثال پیشبینی آب و هوا در کمتر از چند ثانیه توسط ابررایانه ها قابل انجام است و برای سایر کاربردها مانند تحلیل زمین شناسی، تهیه خروجی از تصاویر، تحلیل داده های ژنتیک، تحلیل داده های موشکی و هسته ای نیازمند ابررایانه های با توان پردازشی بسیار بالا هستیم.
حوزه های کاربردی از قبیل هوش مصنوعی، کلان داده ها، اینترنت اشیا و زنجیره بلوکی تأثیر به سزایی برای سرعت بخشی به احتیاج به ابررایانه در سالهای پیش رو خواهد گذاشت. هم اکنون برخی از دانشگاه ها و مراکز پژوهشی دارای ابررایانه با قدرت پردازشی محدود هستند که توسعه ظرفیت های موجود آنها با در نظر گرفتن روند افزایشی حجم داده ها و نیازهای پردازشی و تحلیلی کشور اجتناب ناپذیر است.
در نتیجه پژوهشگاه ICT از جانب وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف شد تا طرح ابررایانه سیمرغ را با همکاری دانشگاه صنعتی امیرکبیر به سرانجام برساند چونکه ایجاد یک ابررایانه پرظرفیت برای عرضه خدمات پردازشی در سطح گسترده می توانست بعنوان ابزاری راهبردی در جهت تسریع پیشرفت های علمی، مهندسی و فناورانه کشور به کار گرفته شود.
پرواز سیمرغ در آسمان ایران
در این راستا وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، در ویدئوی «ایران هوشمند»، ابررایانه سیمرغ را با همکاری پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات و دانشگاه امیرکبیر مورد بررسی قرار داده است. ابررایانه سیمرغ جزو ۱۰۰ ابررایانه دنیاست که فناوری ساخت آنها تابحال در انحصار چند کشور بوده و در بهمن ماه به بهره برداری می رسد.
در این ویویو اشاره شده که سوپرکامپیوترها با ابرکامپیوترها از علائم اصلی تولید دانش و پیشرفت در علوم و صنایع مختلف محسوب می شوند که فناوری ساخت آنها در انحصار چند کشور پیشرفته است. حالا با همکاری پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات و دانشگاه صنعتی امیرکبیر، پروژه ساخت «ابررایانه سیمرغ» در کشور در حال انجام می باشد.
این پروژه با تعریف نیازهای پردازشی فوق سریع در کشور کلید خورد تا به صورت کاربردی در حوزه هایی چون هوش مصنوعی، کلان داده ها، اینترنت اشیا، بیگ دیتا و زنجیره بلوکی مورد استفاده قرار گیرد. ابررایانه سیمرغ علاوه بر جنبه تحقیقاتی، پیشبینی سریع و دقیق آب و هوا، تحلیل های زمین شناسی و زلزله شناسی و تحلیل های داده های ژنتیکی را بر بستر شبکه ملی اطاعات امکان پذیر می کند.
در این طرح ابتدا مدل مهندسی و پیش نمونه ابررایانه سیمرغ با ظرفیت پردازشی حدود ۱۶۰ ترافلاپس (۱۶۰ تریلیون عملیات پردازش در یک ثانیه) می رسد و عملیات توسعه آن تا مقیاس پتافلاپس یا ۱۰ به توان ۱۵ (یک میلیون میلیارد محاسبه در یک ثانیه) هم خواهد رسید. مطالعه برای توسعه سرعت پردازش در مقیاس اگزافلاپس یا ۱۰ به توان ۱۸ (یک میلیارد میلیارد محاسبه در یک ثانیه) هم ادامه پیدا می کند.
مقرر است ابررایانه سیمرغ که در رده ۵۰۰ ابررایانه برتر دنیا است در بهمن ماه به بهره برداری برسد. با به کارگیری این ابررایانه و هوش مصنوعی و تکمیل الگوریتم پیچیده حرکت گسل ها، می توان به پیشبینی نسبتاً خوبی از تحلیل وقوع زلزله در کشور رسید.
منبع: mihost.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب